Kategoriat
Yhteisöasuminen Yhteisöllisyys

Minulla on idea yhteisöllisestä asumishankkeesta. Miten toimin?

Kerroin ystävälleni Tuijalle Pelarconista. Hän oli haaveillut yhteisöllisestä asumisesta yhdessä kavereiden kanssa.

Siirryin kesällä 2020 yrittäjäksi. Kerroin siitä ystävälleni Tuijalle. Kerroin hänelle lyhyesti siitä, miten 20 vuotta kiinteistö- ja rakennusalalla toiminutta vielä jaksaa yllättää, miten sivuosassa asiakkaat on. Siksi olen päättänyt perustaa yrityksen, joka tuottaa palveluita asukas- ja käyttäjälähtöisiä asuntohankkeita varten.

Ystäväni kertoi, että heillä on kaveriporukan kanssa ollut tällainen haave. He ovat kaikki hyvin tyytyväisiä nykyiseen asumismuotoon, mutta olisi kiinnostus miettiä elämässä jotakin uutta. Olisi kiva unelmoida ja haaveilla vähän erilaisesta asumisesta. Sosiaalisena ihmisenä olisi myös kiva, että lähellä olisi tuttuja ihmisiä.

Välineitä tai keinoja kehittää ideaa ei ole oikein ollut. Myöskään tietoa siitä, onko jossakin tehty jotakin tämän tyyppistä ei ole oikein tarjolla. Tuija kysyi, voisiko yritykseni auttaa heitä.

Tuijan tarina kuvaa aika sitä, miten yhteisölähtöinen hanke voisi lähteä liikkeelle. Tarvitaan muutama ihminen, joilla on aiheeseen kiinnostusta ja halua lähteä selvittämään asiaa.

T-osaamisprofiili
Yhteisöllisen hankkeen onnistumiseen tarvitaan monenlaista ammattitaitoa. Suuri osa siitä löytyy ryhmän osallistujilta. Pelarconin tuottamat asiantuntijapalvelut täydentävät sitä. (Lähde: DOP! 21. vuosisadan osaamisen ja oppimisen edistäjänä/ Henriikka Vartiainen)

Kerroin Tuijalle lyhyesti T-mallin osaamisesta. Se kuvaa hyvin yhteisörakentamisessa tarvittavaa osaamisprofiilia. T:n vaakapalkki kuvaa laajaa osaamisaluetta, jota hankkeeseen tarvitaan, mutta jonka ei tarvi olla kovin syvällistä. Tämä osaaminen on esimerkiksi markkinoinnin, viestinnän, taloussuunnittelun, budjetoinnin ja verkostoiden osaamista. Tämä osaaminen voi olla hankittu hyvin monenlaisesta ympäristöstä. Se on voinut kertyä Partiosta tai muusta vapaaehtoistyöstä. Sitä on voinut kertyä työssä opettajana, projektinvetäjänä tai esimiehenä. Tätä laajaa osaamista löytyy ryhmään osallistuvilta ihmisiltä.

T:n pystypalkki on taas rakennusprojektin johtoon, hallintoon, suunnitteluun ja sopimuksiin liittyvää erityisosaamista. Sen hankkeeseen tuo Pelarcon.

Jotta yhteisölähtöinen hanke voisi onnistua tarvitaan molempia. Tarvitaan aktiivisia ihmisiä, jotka kokoavat ryhmää, järjestävät tilaisuuksia ja suunnittelevat toimintaa yhdessä. Sen lisäksi tarvitaan asiantuntemusta ja ammattitaitoa. Yhteistyönä syntyy onnistunut hanke.

Pelarcon etsii asiakkaikseen aiheesta kiinnostuneita porukaita. Heitä varten on kehitetty työkaluja, joiden avulla ideaa voidaan selkiyttää ja kehittää. Jos sinulla on idea yhteisöllisestä asumishankkeesta, ota rohkeasti yhteyttä. Keskustellaan, mitä voisimme tehdä yhdessä. (Samuel Kopperoinen)

Tekstin kirjoittaja on Pelarconin perustaja varatuomari Samuel Kopperoinen, jolla on lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus asuntohankkeiden kehittämisestä ja rakennuttamisesta.

Oletko miettimässä uusia asumisen ratkaisuja? Ota yhteyttä ja kysy lisää!