Kategoriat
asumisen talous Yhteisöasuminen Yhteisöllisyys

Kuka hyötyy asunto-osuuskunnista?

Otsikon kysymykseen vastaus on lyhyt ja ytimekäs – asukkaat.

Tältä näyttää havainnekuvassa Järvenpään Silkki (Lähde HS/Järvenpään Mestariasunnot Oy)

Osuuskunta on erityinen taloudellisen yhteistoiminnan muoto, jonka on organisoitu tuottamaan palveluita jäsenilleen. Asunto-osuuskunnan tapauksessa osuuskunnan jäseniä ovat tietenkin asukkaat. He asuvat osuuskunnan omistamissa asunnoissa, osallistuvat osuuskunnan toiminnan rahoittamiseen osuuskuntaa pääomittamalla ja maksavat osuuskunnalle käyttämistään palveluista.

Suomessa on vähitellen herätty siihen, että osuuskunnilla voisi olla annettavaa myös asumisen alueella. Muissa maissa niitä on Suomea enemmän, vaikka maamme muuten on osuustoiminnan mallimaita. Monella liiketoiminnan alueella osuuskunnat ovat todella suuressa roolissa. Tunnettuja ovat osuuspankit, osuuskaupat ja elintarvikkeiden jalostamiseen keskittyneet osuuskunnat. Vähemmän tunnettuja ovat esimerkiksi energiasektorin osuuskunnat.

Helsingin sanomat nosti pääkirjoituksessaan 25.1.2021 esille asunto-osuuskunnat. Lehden mukaan Järvenpäässä toteutettu uudenlainen asumisen malli voisi toimia esimerkkinä myös muille kaupungeille. Jutussa korostetaan kaupungin aktiivisen roolin merkitystä hankkeen onnistumiselle. Helsingin sanomien pääkirjoituksen mukaan ”mallin soisi leviävän myös muualle, sillä erilaisia vaihtoehtoja vuokra- ja omistusasumisen välille tarvitaan lisää.”

Helsingin sanomien kirjoitus herätti heti tuoreeltaan kritiikkiä. Professori Tuukka Saarimaa kirjoitti Twitterissä ”Osuuskunnissa asuminen saattaa olla halvempaa kuin vuokra- tai omistusasuminen, mutta se ei johdu osuuskuntamallista vaan siitä, että kaupunki ja valtio tukevat sitä.”

Saarimaa pääsi perustelemaan kantaansa perusteellisemmin Talouselämä-lehden haastattelussa. Jos kaupunki antaa tontin alihintaan, se menettää tonttien kautta saatavaa tuloa. “Mitään tietoa ei ole siitä, paljonko se maksaa veronmaksajille” Saarimaa kirjoittaa.

Jos kirjoittelua seuraa asukkaan näkökulmasta, osuuskunta on ehdottomasti vaihtoehto, johon kannattaa tarttua. Siitähän on selvää etua. Siksi keskustelu asunto-osuuskunnista tulee jatkumaan. Tarvitaanhan debatin syntymiseen erilaisia mielipiteitä. Niitä ainakin näyttää löytyvän. Jos aihepiiri kiinnostaa, tule seuraamaan Pelarconia. Pysyt keskustelussa mukana.

https://www.facebook.com/Pelarcon

Oletko miettimässä uusia asumisen ratkaisuja? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Samuel Kopperoinen
samuel.kopperoinen@pelarcon.fi
040 7365 049