Yhteisötalo – Pälkäne

Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys ry on pitkään haaveillut jäsenistölle rakennettavasta yhteisöllisestä talosta. Uudenlaisen talomallin kehittämisen lähtökohtana on ollut useat kunnassa toteutetut asumisen pilottihankkeet. Aikaisemmista hankkeista on otettu oppia ja tunnistettu yhteisöllisyyttä luovia ja tukevia elementtejä. Niitä on tarkoitus kehittää edelleen. Jos halua tutustua Pälkäneen aikaisempiin hankkeisiin, alla linkkejä niihin. Niiden jälkeen kerromme lisää yhteisötalosta.

Hankkeen tausta

Yhteisötalot syntyi ideasta ja halusta jakaa ikääntyessä arkea yhdessä muiden kanssa – tarpeesta saada toimivat yhteiset tilat ja satsata asuntoon, joka palvelee muuttuvissa asumisen tarpeissa. Idea uudesta yhteisöllisestä asuinkohteesta oli hautunut jo pidempään, ja vahvistusta hankkeen käynnistämiselle antoi Eläkeliiton Sydänhämeen yhdistys ry:n jäsenistölle teetetyn tarvekyselyn tulokset; yhä useampi ikäihminen haluaisi asua yhteisöllisessä asuinkohteessa.

Hanketta toteutetaan monen ammattilaisen yhteistyössä

Ympäristöministeriö on asumisen ministeriö. Siellä asiantuntijat valmistelevat ja kehittävät maankäytön, rakentamisen ja asumisen rahoitukseen liittyvää lainsäädäntöä. Hankkeen ohjausryhmässä on ympäristöministeriön asiantuntijoiden kanssa käyty perusteellista keskustelua ikäihmisten asumisesta ja saatu paljon hyviä vinkkejä ja linkkejä aiheesta.

Pälkäneen kunnan kanssa on neuvoteltu tonttien luovuttamisesta yhteisötalon käyttöön. Kunta on käynnistänyt asemakaavan laatimisen kahdelle tontille, jotta niille olisi mahdollista toteuttaa yhteisötalo. Projektin toteuttamista varten Pälkäneen kunta haki rahoitusta Ympäristöministeriön ikääntyneiden asumisen kehittämisohjelmasta. Ympäristöministeriö myönsi keväällä 2021 hankkeelle rahoituksen.

Pelarcon Oy on yhteisöasumisen kehittämiseen keskittynyt asiantuntijayritys. Yhteistötalohankkeessa Pelarcon on vastannut sopimusmallien kehittämisestä sekä ohjannut konseptisuunnittelua. Suunnittelua on hyödynnetty asemakaavoituksessa ja rakennuksen suunnittelussa.

Yhteisötalon konseptisuunnittelusta on vastannut pälkäneläinen arkkitehtitoimisto Akkuna.

Asukkaaksi sydäntaloon

Pälkäneen Yhteisötalo on maaseutukuntaan sopiva yhteisöllisen asumisen muoto. Taloja on suunnitteilla kaksi: toinen Rajalantie 5:een ja toinen Pälkäneenkuja 3:een. Käytännössä asunnot on suunniteltu täysin ”omavaraisiksi” ja erittäin hyvin varustelluiksi. Oman asunnon lisäksi taloon on suunniteltu runsaasti yhteistä tilaa. Keskiössä on yhdessä asuminen ja tekeminen sekä tarpeisiin sopivat tilat esteettömässä ympäristössä.

Näistä lähtökohdista on suunniteltu uudenlainen yhteisöllisen asumisen malli. Sen nimi on Sydäntalo. Tutustu sydäntaloihin tämän linkin kautta: www.sydantalot.fi Sivujen kautta pääset myös asukkaaksi ja jäseneksi kivaan yhteisöön!

Havainnekuva Rajalantielle suunniteltavasta talosta.

Ensimmäistä taloa suunitellaan osoitteeseen Rajalantie 5 Pälkäne. Klikkaa karttakuvaa nähdäksesi tarkemman sijainnin.

Ota yhteyttä

Samuel Kopperoinen
Yrittäjä, Pelarcon Oy

Puh. +358 40 736 5049
samuel.kopperoinen@pelarcon.fi

Kysy rohkeasti lisää!