Kohtuuhintainen omistusasunto Helsingistä

Uusi “Vuokralla omaksi” -asumismalli tekee asunnon ostamisesta mahdollista nykyistä useammalle helsinkiläiselle. Asuntojen korkeiden hintojen vuoksi keskituloisen helsinkiläisen on tällä hetkellä vaikeaa päästä kiinni omistusasumisen polkuun, sillä myyntihinnat ovat korkeita ja…

Asumalla omaksi?

Vuokra-asuminen ja omistusasuminen, mitä muita asumisen muotoja oikeastaan on? Kaupungeissa on asumisoikeusasuntoja ja joskus rakennettiin osaomistusasuntoja. Voisiko olla mahdollista, että samassa asunnossa voisi asua vuokralla ja asunnon voisi halutessaan hankkia…

Miten kaupunki voi edesauttaa ryhmärakennuttamis- ja osuuskuntahankkeita?

Kävin Hämeenlinnan kaupungin pyynnöstä pitämässä koulutuksen ryhmärakennuttamisesta ja asunto-osuuskunnista. Sain sen jälkeen hankekoordinaattori Katariina Välikankaalta kysymyksen, miten kaupunki voi omalla toiminnallaan edesauttaa ryhmärakennuttamis- ja osuuskuntahankkeita. Miksi kaupunki tukisi yhteisölähtöisiä hankkeita?…

Projektirahoitusta vai kehittämisrahoitusta?

Kiinteistörahoittaminen on projektirahoitusta, jolla rahoitetaan yksittäisen hankkeen rakentaminen. Mistä voi saada rahaa uudenlaisen asumisen idean kehittämiseen? Uusien asuntohankkeiden kehittäminen on haastavaa. Niissä onnistumineen edellyttää usean osapuolen saumatonta yhteistyötä. Uuden kehittäminen…

Mitä heille kuuluu nyt?

Puoli vuotta on hujahtanut Helsingin ensimmäisen asumisosuuskunnan, Koskelan Lehmuksen, valmistumisesta. Mitä asukkaille kuuluu nyt? Miten asumisosuuskunnan toiminta on pyörähtänyt käyntiin? Pelarconin Samuel Kopperoinen kommentoi Tradekan haastattelussa taloprojektin etenemistä ja asukkaiden…

Tein asumista koskevan kyselyn. Mitä teen kyselyn tuloksilla?

Kysely on hyvä työkalu kysynnän selvittämiseen. Onnistunut toteutus vaatii hyvää ja perusteellista suunnittelua.

6 asiaa, joita et tiennyt osuuskunta-asumisesta

Asumisasiat ovat olleet pinnalla viime aikoina. Ihmiset kaipaavat yhä edullisempia asumismuotoja yhteisten palveluiden äärelle. Pelarconin perustaja Samuel Kopperoinen ja osuuskuntaneuvoja Ulla Leppänen keskustelivat KSL-opintokeskuksen podcastissä, Osku podkussa, osuuskunta-asumisen ajankohtaisuudesta sekä…

Ideasta projektiksi

Kaiken lähtökohtana on idea. Joulunaikana some täyttyy mitä ihanimmista leivontakuvista. Niistä inspiroituneina lähdimme yhdessä suunnittelemaan omaamme. Heti alkuun ilmaantui kaksi erilaista variaatiota. Toinen taloista oli enemmän kuutionmainen. Toinen perinteikäs suorakaiteen…

Houkuttelevat nykyasumisen konseptit Kanta-Hämeessä

Tampereen yliopiston tutkijat tekisivät asumista koskevalle keskustelulle suuren palveluksen, jos he määrittelisivät, mitä tarkoitetaan asumisen konseptilla.

Yhteisöasuminen + työpaja = ?

Mitä saadaan aikaiseksi, kun kootaan yhteen yhteisöasumisesta kiinnostuneet ihmiset ja annetaan heille oikeanlaiset välineet miettiä omaa tulevaisuuden asumista yhdessä? Ensivaiheessa tuloksena voi olla täysi hiljaisuus ja hämmennys. Kukaan ei uskalla…

Helsingin ensimmäinen asumisosuuskunta on valmistunut

Helsingin Koskelaan valmistunut Koskelan Lehmus mahdollistaa asukkailleen uudenlaisen tavan asua yhteisöllisesti ja edullisesti lähellä pääkaupungin ydinkeskustaa. Pelarconin Samuel Kopperoinen toimi yhteisöasumisen asiantuntijana Firan urakoimassa rakennushankkeessa. Lehmuksen asukkaat saivat avaimet ja…

Asunto hyvältä alueelta pienellä pääomalla

Helsingissä omistusasuntojen hinnat ovat karanneet monen ulottumattomiin. Asumisosuuskuntamalli yhdistää omistus- ja vuokra-asumisen parhaat puolet, ja tekee keskusta-asumisesta jälleen mahdollista. Kesällä 2021 Helsingin Koskelaan valmistunut yhteisöllisen osuuskunta-asumisen kohde Koskelan Lehmus on…

Minulla on idea yhteisöllisestä asumishankkeesta. Miten toimin?

Kerroin ystävälleni Tuijalle Pelarconista. Hän oli haaveillut yhteisöllisestä asumisesta yhdessä kavereiden kanssa. Siirryin kesällä 2020 yrittäjäksi. Kerroin siitä ystävälleni Tuijalle. Kerroin hänelle lyhyesti siitä, miten 20 vuotta kiinteistö- ja rakennusalalla…

Kuka hyötyy asunto-osuuskunnista?

Debatti asunto-osuuskuntien eduista ja hyödyistä jatkuu.

Osuuskunnilla edullisempaa asumista

Asunto-osuuskunnat ja yhteisöllinen asuminen olivat laajasti esillä viimeisessä OT-lehden numerossa 4/2020. Lehden haastattelemat asiantuntijat näkevät asunto-osuuskunnissa paljon potentiaalia. Suomessa on ollut asunto-osuuskuntia noin sadan vuoden ajan. Vanhoja osuuskuntia on toiminnassa…

Mikä ihmeen asunto-osuuskunta?

Suomessa on sata vuotta toiminut asunto-osuuskuntia. Ne ovat hyvin haluttuja asuinpaikkana. Miten osuuskuntia voisi syntyä lisää? Suomi on maailman osuustoiminnallisin maa. Melkein jokaisen kuluttajan taskusta löytyy vihreä kortti, joka kertoo…