Kategoriat
Osallistaminen Yhteiskehittäminen Yhteisöasuminen Yhteisöllisyys

Yhteisöasuminen + työpaja = ?

Mitä saadaan aikaiseksi, kun kootaan yhteen yhteisöasumisesta kiinnostuneet ihmiset ja annetaan heille oikeanlaiset välineet miettiä omaa tulevaisuuden asumista yhdessä?

Ensivaiheessa tuloksena voi olla täysi hiljaisuus ja hämmennys. Kukaan ei uskalla oikein sanoa mitään tai kysyä mitään. Siksi työpajojen ensimmäinen vaihe on lämmittely.

Lämmittelyssä tutustutaan päivän teemaan ja toisiin osallistujiin. Aloituksen ja lämmittelyn tärkeä osa on kertoa työpajan kulusta ja sisällöstä. Hyvien ideoiden syntymiseen tarvitaan tietysti myös energiaa. Siksi kaikki hyvät kokoukset alkavat kahvilla ja pullalla. Niitä pitää olla aina tarjolla.

Lämmittelyn aikana nousee monesti jo esille kysymyksiä, joihin haluttaisi lisää vastauksia. Siksi työpajaa järjestettäessä paikalla pitää olla asiantuntija.

Asiantuntijoita on monenlaisia. Tärkein asiantuntemuksen lähde on kokemus. Asuminen on siitä hyvä aihe, että kaikilla on siitä kokemusta. Hyvää ja huonoa. Hyvä keskustelu syntyy monesti jo omien asumiskokemusten jakamisesta ja analysoimisesta. Mikä nykyisessä asumismuodossa on hyvää? Mitä siitä haluaisin mukaan? Mitkä asiat tekevät nykyisestä asumisesta epätyydyttävää? Onko niitä mahdollista korjata? Onko markkinalla olemassa vaihtoehto, jossa nämä ongelmat olisi ratkaistu? Vai pitäisikö meidän yhdessä keksiä jotakin uutta?

Yhteisöasuminen ei ole pyörän keksimistä uudelleen

Kehittyminen vaatii aikaisempien kokemusten ja toteutusten hyvinkin tarkkaa seurantaa ja arviointia. Osallistujien oman panoksen lisäksi usein tarvitaan ulkopuolista asiantuntemusta. Ulkopuolinen asiantuntemus maksaa. Miten asiantuntemus saadaan asukkaiden käyttöön työpajoissa?

Pelarcon Oy on keskittynyt kehittämään ratkaisuja yhteisölliseen asumiseen. Keskeinen kehittämisen kohde on ideoinnin ja asukaslähtöisen kehittämisen rahoitus. On mukavaa, että pääsemme tekemään sitä yhdessä Pälkäneen kunnan kanssa Ympäristöministeriön rahoittamassa hankkeessa.

Pysy kuulolla niin kerromme, mitä saamme yhdessä aikaiseksi!

Tekstin kirjoittaja on Pelarconin perustaja varatuomari Samuel Kopperoinen, jolla on lähes kahdenkymmenen vuoden kokemus asuntohankkeiden kehittämisestä ja rakennuttamisesta.

Oletko miettimässä uusia asumisen ratkaisuja? Ota yhteyttä ja kysy lisää!

Samuel Kopperoinen
samuel.kopperoinen@pelarcon.fi
040 7365 049