Kategoriat
Yhteisöasuminen Yhteisöllisyys

Uudenlaisilla asumisen malleilla kehitetään maaseutuasumisen vetovoimaa

Yhteisöllistä asumista maaseudulla ilman pakkoa omistaa.

Yhä useampi haaveilee maallemuutosta, unohtamatta arjen helppoutta ja asumisen terveyttä. Scandinavian Eco Villas vastaa tähän kysyntään. Kompaktin kokoiset Eco Villas -asunnot soveltuvat mukavaan ympärivuotiseen asumiseen. Piha on pieni ja helppohoitoinen, mutta tarjoaa silti mahdollisuuksia luovuudelle. Asumiskustannukset ovat erittäin alhaiset, sillä lämmitettäviä neliöitä on juuri sen verran kuin oikeasti tarvitset.

Luopioisista voi vuokrata alle 30 m2 omakotitalon. Uudenlaisen asumisen konseptin takana on Ecovillas.

Rakennukset on tehty mahdollisimman monilta osin hyväkuntoisista kierrätysmateriaaleista. Perustustapana on tuulettuva alapohja, jotta voit olla turvallisin mielin talosi terveydestä. Jotain korjattavaa? Ei huolta, ilmoita asiasta isännöitsijälle ja pian huoltomies kurvaa paikalle!

Eco Villas on todellakin ekonominen ja ekologinen helpon vuokra-asumisen konsepti. Pälkäneen lisäksi niitä löytyy Vesilahdelta. Uusia sijainteja voi ehdottaa.

Ensimmäiset talot tuotiin paikalle sinkkupäivänä 11.11. Talojen siirtämistä voi seurata Pälkäneen kunnan Facebook-sivuilla.

Savogrow kehittää omistus- ja vuokra-asumisen välimuotoa

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n rahoittamassa hankkeessa SavoGrown kunnat lähtevät selvittämään uudenlaista asuntopolitiikan mallia, jossa kunnat rakennuttaisivat asuntoja osuuskuntamallilla. Asukas saisi kynnysrahaa ja kuukausimaksuja vastaan elinikäisen oikeuden asua osuuskunnan asunnossa ja vaikuttaa sen päätöksentekoon, ilman tarvetta sitoa asumiseen suuria pääomia.

Vuokra- ja omistusasumisen välimuotona asunto-osuuskuntamalli madaltaisi kynnystä omistusasunnon hankkimiseen ja voisi toimia maaseutukuntien ”pelastusrenkaana” ja tapana turvata alueen elinvoima, väestö, yritykset ja työpaikat.

Tikkalan Jason suunnittelemat Ilona-kodit

Jyväskylän Tikkalaan rakennetaan viisi taloa, joihin tulee yhteensä 18 asuntoa, kaksioita ja kolmioita. Asuntojen koot vaihtelevat 38,5m2–57,5m2 välillä. Asuntojen pohjapiirrokset löydät täältä. Asumismuoto on vuokrasuhde osuuskuntaan, vuokravastikkeella maksetaan asumis- ja kiinteistökulut. Arvioitu rakentamisaikataulu on 2021–2022.

Tikkalan Jaso valmistelee yhdessä Jaso Asunnot Oy:n kanssa ARA:n kehittämisavustuksella asunto-osuuskunnan sääntöjä ja rahoituspohjaa. Talojen rakennuttamisesta ja yhteisöllisen asumisen toimintamallista tulee vastaamaan asunto-osuuskunta Tikkalan Ilona. Ilona-kotien asukkaat sopivat asunto-osuuskunnan jäseninä yhdessä asumisen järjestelyistä, yhteistilojen käytöstä, hyvinvointipalvelujen tuottamisesta ja yhteisestä tekemisestä.

Osuusmaksun eli omarahoitusosuuden suuruus tulee olemaan noin 20% asunnon hinnasta, 30 000–40 000€. Hinnat tarkentuvat Arkkitehtipalvelu Oy:n suunnitelmien pohjalta käynnistettävän tarjouskilpailun myötä. Asuntojen vuokrataso ei saa ylittää asuinalueen keskimääräistä tasoa. Laskentaperusteena on tällä hetkellä 12,5 €/asuinneliö.

Haluatko kuulla lisää hankkeiden etenemisestä ja uudenlaisista asumisen malleista? Tilaa Pelarconin uutiskirje tästä.